Pirtin perinnepuiston kuvaus

Pirtin Perinnepuisto, osoitteessa Satamatie 16 ja aivan torin vieressä, mahdollistaa Kangasniemen kirkonkylässä avaran, kauniin järvimaiseman katselun ja antaa kävijälle tilaisuuden tutustua koriste-, lääke- ja maustekasveihin, joita puistossa on yli 200 lajia.

Kangasniemen pihatarhureiden pieni talkooryhmä aloitti työskentelyn puistoalueella vuonna 1994. Puiston perinnekasvit on saatu kunnan eri puolilla sijaitsevista puutarhoista lahjoituksina. Osa kasveista on saatu kasvien vaihtopäivinä, joita pihatarhurit ovat pitäneet vuodesta 1994 lähtien keväisin ja syksyisin, osan kasveista lahjoittajat ovat tuoneet istutuspäivinä suoraan puistoon, osan pihatarhurit hakivat lahjoittajien puutarhoista. Nämä vanhat, vuosisadan alkupuolella kasvaneet, eräät jopa vuosisatoja sitten Kangasniemellä viljellyt kasvit – perinnekasvit – sisältävät arvokkaan geenivaraston, jonka turvin ne ovat sopeutuneet kestämään täkäläisiä olosuhteita, ajoittain ankariakin talvia.

Kesällä 1997 puiston pohjoislaidalle valmistui Pikku-Pirtti, joka mahdollistaa erilaiset musiikki-, näytelmä- ja muut esitykset. Rakennuksen suunnittelutyöryhmä sovelsi pikkupirtin rakenteisiin alueella 1910-1986 sijainneen vanhan Pirtin rakenteellisia yksityiskohtia.

Kangasniemeläiset yrittäjät ovat lahjoittaneet Pirtin Perinnepuistoa koristavat Juhani Saksan eläinaiheiset veistokset. Kasvien ohella puistoa kaunistavat sotaan lähtijöiden muistomerkki ja suihkulähde.

Puiston jatkeena olevassa niemessä on Juhani Saksan tekemä Hiski Salomaan muistomerkki.

Puiston on suunnitellut v. 1994 Maija Hämäläinen Mikkelin maaseutukeskuksesta.

Avajaiset pidettiin 14.6.1997. Juhlamenot avasi kunnanjohtaja Pekka Toivonen ja professori Jukka Sarjala, silloinen opetushallituksen pääjohtaja.

%d bloggaajaa tykkää tästä: