Ruokareseptejä

RAPARPERIPIIRAKKA
Nyt raparperit kasvavat kovaa vauhtia. Tässä yksi alkukesän piirakkaohje
2dl rypsiöljyä
4,5 dl omenamehua, muukin mehu käy
2,5 dl hienoa sokeria
1 tl suolaa
5 tl leivinjauhetta
4 tl vanilliinisokeria
8 dl vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyvävehnäjauhoja)
Sekoita kaikki aineet keskenään.
Pinnalle:
raparperipaloja (itse laitoin yli litran)
3rkl hienoa sokeria
Annoksesta tulee uunipellillinen. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia. Nauti vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
 __________________________________________________________________

RAKUUNAKERMAKASTIKE

⅓ dl silputtua tuoretta rakuunaa
2 valkosipulin kynttä
ripaus, vajaa ½ tl currya
2½ dl majoneesia
1,2 dl kermaa tai maitoa
0,3 dl viinietikkaa
0,6 dl öljyä

Kaikki aineet sekoitetaan tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Jäähdytetään ennen käyttöä. Tämä kastike sopii erittäin hyvin kaalisalaatteihin,
samoin lihan, kalan kastikkeeksi.
Kokeile sitä myös keitetyn purjon ja lehtisellerin kanssa.

Ulla Lehtonen: Maustekasvimaa

________________________________________________________________

KASVISYRTTIMUNAKAS

6 kananmunaa
3 rkl vettä
3 rkl kermaa
¼ tl suolaa
hiven mustapippuria
1 rkl voita
1 dl tuoreita yrttejä; persiljaa, rakuunaa, ruohosipulia, kirveliä
200g pakastevihanneksia
Vatkaa munat, lisää neste, suola ja pippuri.
Lisää yrtit silputtuna. Sulata voi pannussa ja anna ruskistua hieman.
Kaada munaseos pannulle. Lisää pakastevihannekset.
Sekoita varovasti, kunnes munakas alkaa hyytyä.
Anna munakkaan levätä hetki, jotta pohja saa
kauniin värin. Käännä munakas kaksinkerroin ja aseta tarjolle.

Järvikylä kartanon reseptit

______________________________________________________________

MINTTUMALJA KESÄVIRKISTYKSEKSI RANSKALAISEEN TAPAAN

4 rkl tuoreita silputtuja mintunlehtiä
1 tl sokeria
1½ dl kiehuvaa vettä
1 appelsiinin mehu
1 sitruunan mehu
2½ dl sitruunasoodaa tms.
6 jääkuutiota

Laita kulhoon silputut lehdet ja sokeri. Kaada päälle kiehuva vesi.
Anna jäähtyä ja lisää sitten appelsiinin ja sitruunan mehu.
Pane jäähtymään jääkaappiin 2-3 tunniksi.
Siivilöi juoma ja lisää sitruunasooda ja jääkuutiot.
Koristele mintunoksilla.

Taina Kuusi: Villit nautinnot

______________________________________________________________

SITRUUNAMELISSAKAKKU

2 dl kermaviiliä / piimää
1 tl soodaa
1 dl sokeria
1½ dl siirappia
1⅓ dl sulatettua voita
½ tl silputtua timjamia
1 dl hienonnettua sitruunamelissaa
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet yllä olevassa järjestyksessä.
Kaada seos voideltuun korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175°C n. 1h.

Taina Kuusi: Villit nautinnot
______________________________________________________________
KURPITSA/SUKLAAPIIRAKKA
5 dl raastettua kesäkurpitsaa (pakastettu kurpitsasose käy yhtä hyvin)
2 dl öljyä
2 dl piimää
6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
Piimän tilalla voi käyttää 2 kpl munia. Kurpitsaraasteeseen sekoitetaan öljy, piimä,sokeri,kaakaojauhe ja jauhoihin sekoitetaan sooda,leivinjauhe,suola,vaniljasokeri jonka jälkeen seos sekoitetaan edelliseen seokseen. Kaadetaan voideltuun ja jauhotetuun vetoisuudeltaan 2 l vuokaan tai uunipellille. Paistetaan 175 asteen uunissa noin 45 minuuttia. Päälle voi laittaa esim. aprikoosihilloa ja suklaakuorrutuksen.
Sopii täytekakun pohjaksi, kuivakakuksi, tai piirakaksi. Miten vain haluat.
__________________________________________________________________________________________________________________
LOUHISAAREN JUOMA
5 l mustaherukanlehtiä (puhtaita, vihreitä)
50 g sitruunahappoa
10 l vettä
700-800 g sokeria
Lehdet huuhdellaan ja laitetaan sitruunahapon kanssa isoon astiaan (10 l kattila).
Vesi keitetään ja kaadetaan lehtien päälle. Astia peitetään kannella ja jätetään huoneenlämpöön.
Seuraavana päivänä lehdet siivilöidään pois.
Lisätään sokeri. Juoma pullotetaan ja jäähdytetään, minkä jälkeen se on heti valmista nautittavaksi.

OMENA-KESÄKURPITSA-MINTTUHILLO

500 g   omenia
500 g   kesäkurpitsaa
500 g   hillosokeria (tai vähemmän)
1         sitruunan kuori ja mehu
1 dl      vettä
minttua maun mukaan (1 dl)
Kuori ja paloittele omenat ja kesäkurpitsa. Lisää vesi, hillokeri, raastettu sitruunan kuori ja -mehu. Keitä pehmeäksi. Lisää viimeiseksi  hienoksi silputtu minttu. Soseuta keitos hienoksi sauvasekoittimella. Purkita kuumana. Nauti esim. paahtoleivän kanssa.

______________________________________________________________

Pihatarhurien keskuudessa kiertää tämä kurpitsan säilöntäohje.
Laitamme sen nyt kaikkien nähtäville.

KURPITSAPIKKELSI

2 kg kurpitsasuikaleita
1 l ananasmehua
5 dl etikkaa
1 purjo
1 kg sokeria (voi laittaa vähemmänkin 6-7dl)
1 kpl mukulaselleriä
4-5 kpl neilikoita
1 sitruunan mehu

Keitä suikaloidut mausteet ja liemi. Lisää kurpitsasuikaleet. Keitä, kunnes kurpitsat ovat kirkkaita. Purkita. Testattu ja hyvää on!

 __________________________________________________________

RUISSIPSIT

RuisSipsejä, ruisnappeja tms.

200g Ruohosipulituorejuustoa
1 keskikok. punasipuli
1 suolakurkku
100g kylmäsavuporoa
½dl rukola-salaattia

Pilko punasipuli, suolakurkku, kylmäsavuporo ja rukola ihan pieneksi silpuksi. Sekoita silppu ruohosipulituorejuustoon. Täytä RuisSipsit tahnalla ja koristele halutessasi esim. tuoreella tillillä. Jos haluat tehdä kasvisversion, käytä lihan tilalla esim. metsäsieniä ( ja smetanaa) ja mausta mustapippurilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s