TaimiTarhuri

Kotipihani

Elettiin vuotta 1950. Piha-alue ei ollut iso. Sitä ei ollut tarkoitettu vapaa-ajan viettoon. Elämä oli työtä ja kysymys toimeentulosta ja perheen ruoasta. Työ pellolla ja karjan kanssa oli tärkeämpää. Oli kysymys elämästä, ei ”silmän ruoasta”. Pihaheinä niitettiin ja syötettiin vasikoille, jotka eivät vielä pysyneet lehmien mukana metsälaitumilla.

Marjapensaat olivat osa piha-aluetta, jossa kanat kulkivat vapaasti ja kuopivat pensaiden juuret mullalle. Jos siihen nokkonen pystyi kasvamaan, se nyhdettiin pois ennen marjojen poimimista. Omenapuita oli joko siellä väleissä, tai jossain rakennuksen vieressä tuulen suojassa.

Hevonen oli kesällä pihan laidassa riimussa kiinni ja toimi ruohonleikkurina. Juurikasvit, ne vähäiset porkkana, punajuuri, lanttu ja sipuli olivat usein perunamaan laidassa. Saattoipa olla jossakin kehäkukkiakin. Maustekasvit olivat suuri tuntemattomuus.

Eteisen seinällä kasvoi elämänlankaa, joka kukki tosi kauniisti, yleinen rikkaruoho ja leviää vallattomasti. Miten tähän nykyisin voitaisiin suhtautua, eihän siitä tulisi mitään!

Voi vain ajatella sitä aikaa. Se oli sitä ihanaa nuoruusaikaa.

TaimiTarhuri

Taimin kuvat 3 Taimin kuvat. 2jpg Taimin kuvat

%d bloggaajaa tykkää tästä: