Nähtyä ja koettua

 

Sunnuntai 12.8.2018

Pihatarhurit ottivat taas kerran bussin alleen ja ajelivat kohti Luusniemeä. Pitkin matkaa meitä tuli autoon lisää, joten 38  henkilöä oli lopulta P.Hokkasen pihalla Luusniemessä 1305.
Kyllä oli taas kerran hieno pihapiiri, paljon omenapuita tummanpunaisine omenoineen,
ruusut kukkivat hehkuvanpunaisina

.
Marjapensaista oli tehty valtava raja-aita, erittäin mielenkiintoinen ratkaisu!
Ei ollut rikkaruohoja, vaikka talon emäntä kertoi, ettei ollut hiljattain kitkenyt. Kiitos isäntäväki!

Ajelimme navin ohjastamana Reino ja Varpu-Liisa Hokkasen pihaan Junginniemen tielle Kyyveden rantaan.

.


Henkeä haukkoen kuljeksimme ympäri pihapiiriä, monien kukkien väriloistoa ihaillen.


Ranta katsastettiin ja kuunneltiin tarinoita Kyyveden kuhasaaliista. Saimme erikoisia tomaatteja mukaan, joista Mirja ottaa siemenet. Kenties Pihatarhureilla on tulevina vuosina Aunuslaiseen verrattavia pihvitomaatteja. Mehu ja munkki maistuivat. Kiitos isännille!

Ajelimme kohti ruokapaikkaa, poikkesimme Pieksämäen ABC-asemalla ja katastimme sen. Sitten kohti Pöyhölän Pappilaa. Kuvissa on pieni otos ruuista.

Täytekakkujakin tuli pöytään lisää kuvanoton jälkeen. Täytekakut olivat melkein 15cm korkeita mansikka-kermavaahtounelmia, mansikat kakkujen päällä olivat ainakin 4cm halkaisijaltaan! Aattele, mansikkakakkua ja kaffeet + muita kakkuja oli jokaiselle jotain

.
Tänä vuonna söimme siellä navettaravintolassa. Hieno paikka. Moderni verrattuna päätalon kristallivalaisin saleihin. Ruokaa oli paljon, se oli hyvää ja homma pelas!
Ajeltiin mahat täysinä kotia kohti. Kiitos vaan kuskillekin hyvästä kyydistä. Ei nyt tarvi ensi viikolla syödäkään!

Hyvää syksyä, toivoo Eila

Tällä retkellä ei tarvinnut puita kaataa, vaan saatiin aina linja-auto käännettyä. Ehkä ei tarvitse harkita Pihatarhurien retkiautoon moottorisahan hankintaa.

ALMA

 

___________________________________________________________________________

 

Pihakävelyllä Hiekkarinteellä 1.8.2017

Ihastusta oli ilmassa, kun joukko innokkaita puutarhaihmisiä tutustui Anitan ja Hannun kauniiseen pihapiiriin.

Joku siellä kysyikin, että joutaako talon väki koskaan istumaan puutarhassa olevilla oleskelupaikoilla – kuulemma joskus joutaa.

Vaikka tutustuminen kaltaistemme puutarhoihin ei ole tarkoitettu miksikään kilpavarusteluksi, antaa se aina uusia virikkeitä ja ideoita omaankin puutarhaharrastukseen.

Nyt on taas iso annos uutta intoa touhuta omassa puutarhassa.

 

 

Kiitos puutarhaelämyksestä!

____________________________________________________________________________________

Pihatarhurien retki Läsäkoskelle 15.7.2017

Pihatarhurien ”kotikuntaretki” suuntautui tällä kertaa Läsäkoskelle. Siellä kohteena oli cottage garden-tyyppinen kotipuutarha. Sitä oli rakennettu 20 vuoden ajan. Tällaisen puutarhan luominen ei synny hetkessä. Kasvivalikoima käsitti runsaasti tälle puutarhatyylille tyypillisiä unikoita, malvoja, ritarinkannuksia, pionia, daalioita jne. Puut, pensaat ja köynnökset antoivat mukavasti kerroksellisuutta. Puutarhassa oli tietynlaista salaperäräisyyttä. Kaikkea ei nähnyt kerralla. Tunnelma oli kuin olisi puutarhahuoneissa kulkenut.

Talon väki haastoi retkelle osallistuneet hauskaan kasvien tunnistuskilpailuun. Joukko jaettiin ryhmiin. Lyhyessä ajassa voittajajoukkue tunnisti 140 kasvilajia, mutta hyvin pärjäsivät muutkin joukkueet. Ja mikä parasta – monta uutta kasvituttavuutta tuli itse kullekin.

 

Voittajien on helppo hymyillä. Nopeasti tuli tunnistettua 140 kasvilajia.

 

 

 

 

Kahvittelun jälkeen saimme vielä opastetun kierroksen Läsäkosken alueelle. Kertomus alueen historiasta toi aivan eri tavalla alueen ”eläväksi” kuin jos siellä olisi vaikka omatoimisesti liikkunut.

Kiitos mukavasta päivästä Helena, Raija ja Iina!

_________________________________________________________________________________

Messuretki Helsinkiin

Pihatarhurien iskuporukka terävimmän johtokärjen mukana ollessa osallistui Kevätpuutarhamessuille, jotka jatkuivat lauantaina Helsingin Messukeskuksessa.


Messuilla oli kukkaloisto parhaimmillaan tulppaaneja, narsisseja, ruusuja, orvokkeja amppeleissa ja yksittäisinä taimina.


Kukkasipuleita oli taas pilvinpimein. Koivuissa messusomisteina olivat lehdet jo suurina. Meidän autokuntamme kasseissa oli mm. pensasmustikan alkuja, erikoispelakuita, yrttejä ja kirjojakin kotiin tuomisina.

Myytävänä oli taas LIP-LAP-laitureita, joita varoittelin olla ostamatta, koska vain peräkontissa oli tilaa.

Nyt on kai muotia hankkia uusi ns. kuivakäymälä esim. mökille, ei tarvi enää ihan puuhuussissa ähellellä. Jätevesiongelmiin oli ratkaisuja myytävänä. Ja sellainen hieno poretynnyri-systeemi voisi elokuun illan kuutamolla olla fantastinen, kuoharilasi altaan reunalla!

Lastupalloja voisi yrittää väsätä ja sisälle hieno kasvi. Sellainen koriste voisi mennä kaupaksi meidänkin kevätmarkkinoilla.

Kukkasidonnan mestareita kisaili monia, mutta meidän Jounia ei näkynyt.
Yleisilmeenä totesin, että kalliita olivat kukat. Samanlaisia pääsiäispatoja narsisseineen saa meidän Keskimaalta todella edullisesti.

Matkapäivä oli kaunis. Matkalla bongasimme useita joutsenia, kurkia ja peuroja.

Kokonaisuudessa päivä oli antoisa, jalat hieman rasittuivat 4,5 tunnin kävelystä messuilla, mutta kyllä tällainen päivä aina kotiolot voittaa.

Kiitos matkakumppaneille, jotta saimme käydä messuilla. Kaikille nyt ensin hyvää pääsiäistä ja mukavaa kevättä. Helsinkiläisille jäsenillemme terkkuja ja tervetuloa taas keväällä kasvinvaihtopäiville.

Eila

____________________________________________________________

Kansallispukujen tuuletusta Pirtin Perinnepuistossa 7.8.2016

 

Kansallispukujen tuuletus (91)

Kansallispukujen esittely alkoi Kangasniemen puvuilla

Kansallispukujen esittely alkoi Kangasniemen puvuilla

Upeat Tuukalan puvut

Upeat Tuukkalan puvut

Pirtin Perinnepuisto antoi kauniit puitteet tuuletukselle

Pirtin Perinnepuisto antoi kauniit puitteet tuuletukselle

Kyllä oli Kutemajärven naisilla upea kulkupeli ja komea kuski

Kyllä oli Kutemajärven kylän naisilla upea kulkupeli ja komea kuski

____________________________________________________________

Pihakäveky Vihikankaalla 7.7.2016

Kesän ensimmäinen pihakävely suuntautui Railin kauniiseen puutarhaan Vihikankaalle. Asiantuntevan emännän johdolla näimme toinen toistaan ihastuttavampia kasveja. Illan aikana tulivat selväksi  tupsukit, töyhtövanat ja moni muu mieltä askarruttanut puutarha-asia.

SAM_0289 SAM_0291

_________________________________________________________________________________

Ukonniemen puutarhalla 25.5.2016

Meitä oli sentään alun toistakymmentä iloista retkeläistä, jotka tutustuimme Ukonniemen puutarhaan. Kyllä ovat Raija ja Ossi saaneet kesäkukkansa komeaan alkuun. SSL26346

Uutuutena oli mm. ruusupelakuita, hienon värisinä.

Inka-liljat olivat komeita ja säilyvät jopa monivuotiaiksi. SSL26337

Jos et muualta orvokkeja löydä, niin Ukonniemessä niitä on.

SSL26349

Kyllä meille suuren komean linja-auton alle kukkasaalista tuli ja onnellisina kiikutimme kukat kotihoitoon.

Kyllä me mukana olleet suosittelemme elämysmatkaa Ukonniemen puutarhalle.

Hyvää kesää kaikille.

                SSL26232 – kopio – kopio                                         

Eila

 

 

____________________________________________________________________________________

Kasvienvaihtoa Pirtin Perinnepuistossa 21.5.2016

Viime talvi, ei paljonkaan lunta ja pakkasta tuolla -30 C, teki tepposensa monille kasveille. Eilen etsin yhdelle puutarhafanille nukkapähkämöä. Se on viime talvena kokenut totaalisen häviämisen! Jos jollain on ko. kasvin alkuja, kannattaa pitää ne kuin kukat kämmenellä, jotta saa ne elpymään. Joku menetti jopa esikkonsa. Joltain meni ruusut jne, joltain bellikset. SSL26273

Myyntitapahtumassa tänään leimukukat hävisivät todella nopeasti. Yllensäkin tuntui siltä, että onnellisia uusien kasvien omistajia poistui kasvienvaihtotapahtumasta. Kova hyörinä velloi myytävien, tai vaihdokkaiden luona. Katseet kohdistuivat välillä uusiin kasvinvaihtajiin, jotka kantoivat omia vaihdokkejaan muiden onneksi.

Ilma suosi taas tarhurien kasvienvaihtopäivää. Hieno homma.

Ja kyllä me niin helsinkiläisiä kaivattiin!

Hyvää kesää kaikille.

SSL26232 – kopio – kopio

 

Eila

 

 

 

 

Messumatka Tampereelle

Lauantaiaamuna (16.4.) ennen seitentä parveili kolmikymmenpäinen joukko kangasniemisiä Elisan kulmilla. Kyllä Keijon hopeakylkinen Mersu lipui paikalle ja joukko lähti nääs Tampereelle.

Vaajakoskelta poimittiin Päivin äitykkä kyytiin ja menoksi. Palalahdessa tankkasimme itsemme kahvi/sämpyläaamiaisella. Ei pettänyt Patalahti nytkään, vaan aamiainen oli todella tuhti ja maistuva.
Autossa rupattelimme ja Eila rahasti ja antoi selviytymisohjeet ihan kirjallisina jopa manuaalisesti präntättynä.

No, messu- ja urheilukeskuksen ei Pirkka-hallin ovet olivat jo auki meille.SSL26259

Hyvä kun olimme ajoissa, näkikin jotain ja saattoi tutustua tuotteisiin. Kyllä taas oli tavaraa laidasta laitaan. Mielestäni taso on jotenkin lamaantunut menneisiin vuosiin verrattuna.
Paljon on tavaraa, joka ei Puutarhamessuja sipaise. Niitä erilaisia juurakoita oli taas ja erikoispelakuun taimia.

.SSL26253

SSL26257

Sitten oli pari myyntipöydällä mölyävää hoonosoomista myyntitykkiä. Ihan välillä pelotti.
Kaiken maailman lippusia olisi pitänyt täyttää, mutta pelotti, jos voittaa sen Lip-Lap-laiturin heti mukaan.

Puutarhamessuhallista kävimme Hilimanpuodin jälkeen ilmoittautumassa Kangasniemen virkeälle matkailusihteerillemme, Paulalle. Kangasniemestä olivat ensi kertaa Tampereen messulla. Toivottavasti esilläolo poikii kävijöitä Kangasniemelle. On meillä ainakin kauniin kunnan lisäksi Suomen paras matkailusihteeri.

.SSL26263

Kukkien sidontakilpailukin sivuutettiin, osallistujat tekivät kukista iltalaukkuja, vai olisiko se ollut kukkalaukku. Ihan hienoja kilpailutöitä näytti tulevan. Kilpailua olisi seurannut pidempäänkin, jos Jounimme olisi ollut paikalla.

Viinimessualueen läpi käyskenneltiin Keräilymessuille D-halliin. Kyllä on ihmisillä rompetta. Kurillamme katselimme lähinnä Heljä Liukko-Sundströmin teoksia. Heljä ei kaiketi enää jaksa paljon tehdä uutta.
Vanhat seinätaulut maksavat melkoisesti. Entistä enemmän pitää huolehtia omistaan kotona. Yhdellä kauppiaalla oli n. 1mx3m kokoinen Lenini-vainaan seinävaate värikäs ja komee, mutta ei se meillä sisällekään mahdu ja autotallin ulkoseinällä se herättää varmaan erilaisia mielipiteitä. No, ei tullut kyllä kysyttyä hintaakaan.

Jopa meni kolme tuntia Pirkka-hallissa. Keijo haki osan meistä Stockmannin herran kauppaan. Hintataso hieman hirvitti. Tokmannilla tulee halvemmaksi asioida. Ympäristö tosin edellisessä oli loistelias. Pari kahvipakettia rikkaampana selvisin Hämeenkadulle. Siinä me kangasniemeläiset seurasimme läheisen kahvilan ulkoistuimia käyttäen Hämpin liikennettä. Että ne paikallisbussit ajavat lujaa. Oli meillä kyllä ihmettelemistä!
Saimme kyllä ne pari tuntia kulumaan hienosti ja Keijo ajoi taas Mersulla meitä hakemaan. Kävimme poimimassa loput osallistujat Pirkka-hallista.
Kohti Patalahtea, joka taas yllätti kahvi-omenapiirakka-vaniljakastikkeella. Tyytyväisinä poistuimme. Taimi ja Leena lupasivat heille, että parin vuoden päästä ollaan taas tulossa, eivät viitsineet jäädä pariksi vuodeksi odottamaankaan. Sieltä sai muuten komeita rannekelloja 5:- eurolla, tosin ilman patteria.

Kotimatka kului niitä näitä turistessa. Matkalla joku järvi oli ehtinyt aueta ja joutsenia bongattiin kymmeniä.

Väsyneinä, mutta onnellisina saavuimme rakkaaseen kotikyläämme vähän vielä etuajassa.

Kiitos vaan retkeläisille, olitte esimerkillisesti saaneet selvää selviytymisohjeista. Hyvää kevättä teille jokaiselle ja muillekin tämän lukijoille.                                                                                                                   SSL26232 – kopio – kopio
Eila

 

 

 

__________________________________________________________________

Kuva: Ulla Käki/KUA

Kuva: Ulla Käki/KUA

KIITOS

Kiitos kaikille, jotka osallistuitte 20.3 järjestettyyn Kuulumisia Nepalista-tilaisuuteen ja olette tukemassa KUA:n Nepalin maanjäristysten jälkeistä työtä opetussektorilla.

Avustustilitietoja on saatavana Pihatarhurien seuraavissa tilaisuuksissa ja pyydettäessä puheenjohtajalta.

 

_____________________________________________________________________________________

Taimia tulossa

Ahkerat Pihatarhurien talkoolaiset ovat ruukuttaneet mm. tällaisia kaunottaria. Näitäkin on tulossa sopuhintaan myyntiin Pihatarhurien kevään tapahtumissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

___________________________________________________________________________________

Marja- ja hedelmäilta Pieksämäellä 28.1.2016

Pieksämäen kotipuutarhaseura oli järjestänyt mielenkiintoisen luentoillan kestävistä marja- ja hedelmäkasveista. Hortonomi Juha Forsblom kertoi tällaiselle tavalliselle kotitarhurillekin ymmärrettävällä tavalla, että mitä kaikkea erikoistakin voidaan näillä kasvuvyöhykkeillä kasvattaa. Tässä joitain poimintoja esityksestä.

Pensasmustikka

Pensasmustikka

Pensasmustikka

Pitäisi istuttaa ainakin kahta lajiketta. North Blue ja Alvar on satoisa ja hyvä yhdistelmä. Myös Patriot menestyy III-vyöhykkeellä ja on varteenotettava lajike. Maan pitää olla erityisen hapan, pH 4.5-5, rodomultaa tai raakaa turvetta kasvualustaan. Lannoitteena rodo- tai havulannoitetta, mutta myös perunalannoite käy. Katteen tulee olla vettä läpäisevä, esim. mansikkakangas sopii hyvin. Paras sato saadaan n. 6. vuoden kuluttua istutuksesta.

Karhunvattu
Kasvupaikka kannattaa valita huolella, sillä karhunvattu leviää voimakkaasti. Ehtiäkseen kypsyä, karhunvattu vaatii lämpimän kasvupaikan. Lajikkeista venäläinen Sonja on aikainen ja menestyy avomaalla. Kasvihuoneessa voidaan viljellä erikoisempia lajikkeita. Hoito-ohjeena Forsblom neuvoi: estä leviäminen, lannoita maltilla, leikkaa kahteen metriin, harvenna raakileita ja sido tukeen. Kukkiessaan karhunvattu on minusta todella kaunis.

Mesimarja

Mesimarja

Mesimarja

Mesimarja on arvokkain viljelymarjamme. Kasvupaikan tulisi olla puolivarjossa,kosteutta pidättävä maa. Mesimarja ei ole tarkka pH:n suhteen. Lannoituksen tulee olla niukka. Pölyttämisen takia tarvitaan 2 eri kantaa. Lisäys hoituu jakamalla kasvusto. Lehtipuun tuhkaa voi käyttää lannoitteena. Lajikkeina esim. Pima ja Susanna. Istutus 30 cm välein (jalomaarain 40 cm). Marjat poimitaan kuultavina kantoineen. Mesimarja on myös koristekasvina kaunis. Kate (mansikkamuovi) on myös tarpeellinen, sillä mesimarja on heikko rikkaruohoja vastaan.

Jalomaarain on mesimarjan ja Alaskanmesimarjan risteymä. Lajikkeita mm. Aura ja Astra.

Mesivadelma on vadelman ja mesimarjan risteymä.

Viiniköynnös
Näillä korkeuksilla ulkona talvehtii Zilga. Se kestää pakkasta -38 astetta. Myös Beta on melko kestävä. Muita lajikkeita kannattaa viljellä kausihuoneessa, josta muovi otetaan talveksi pois. Viiniköynnös on syväjuurinen, joten sitä ei pidä istuttaa märkään maahan. Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen, tuuleton, mieluiten kuiva ja hiekkapitoinen rinne. Heinäkuussa on lehtiä poistettava, että raakileet kypsyvät paremmin. Juuriston talvisuojaus saattaa olla tarpeen. Kasvia leikataan keväällä ja syksyllä. Lehtien poisto antaa raakileille valoa. Sivuversot poistetaan 2. tertun ensimmäisen lehden jälkeen.

Minikiivi (kiinanlaikkuköynnös)
Marjoakseen vaatii hede- ja emiyksilöt. Poikkeuksena on ainoastaan yksikotinen Annikki-lajike.
Hedekasvit ovat laikukkaita ja emikasvit vihreitä. Marja on karviaisen kokoinen. Paras kasvupaikka on aurinkoinen. Se menestyy I-IV vyöhykkeellä. Köynnöksenä se on reheväkasvuinen.

Sitruunaköynnös (palsamiköynnös)

Kosteutta pidättävä kasvupaikka. Marja on kirpeä ja siinä on runsaasti C-vitamiinia.

Lakka
Menestyäkseen vaatii erittäin happaman maan (kalkitsematonta turvetta). Kasvi on kaksikotinen ts. tarvitaan hede- ja emiyksilöitä. Poikkeuksena on Nyby-lajike, joka tekee yksinkin marjoja.

Saskatoon

Saskatoon

Saskatoon

Kasvi sopii hyvin aidanteisiin ja tuulensuojaksi. Ruskanväri on kaunis keltainen tai punertava. Lajikkeita: Smokey, Thiessen ja Martin. Sato suojattava räkäteiltä. Kukinta-aikaan saskatoon kestää pakkasta -7 astetta. Marjatuomipihlaja on koristekasvi.

Marjasinikuusama
Maku on mustikkainen ja marjat kypsyvät aikaisin. Kasvi on helppo viljeltävä. Lajikkeita: Sinoglaska, Blue Velvet ja Atut, sekä matala lajike Anja. Kasvia ei pidä sekoittaa koristekasvina viljeltyyn sinikuusamaan.

Japanin ruusukvitteni
Näyttävät oranssinpunaiset kukat n. metrin korkuisessa piikkisessä pensaassa. Hedelmät ovat noin omenan kokoisia ja kypsyvät myöhään, joten jälkikypsytys sisällä voi olla tarpeen. Hedelmiä käytetään hilloihin, soseisiin, marmeladeihin ja mehuihin. Ruusukvitteni vaatii lämpimän kasvupaikan.

Herukoistakin on uusia ja parempia lajikkeita. Mustaherukoista Ola on suurisatoinen, Mortti  pystykasvuinen, Marski kapeakasvuinen ja sopii vaikka aidaksi, sekä Mikael herkkumarja. Viherherukoista Vilma on makea ja Vennyn marjoissa on herukoista eniten C-vitamiinia.

Forsblomin esitys sisälsi myös esimerkin puutarhan hedelmäpuiden lajivalikoimaksi.

Petteri

Petteri

Omenapuut: Vuokko ja Petteri kesälajikkeiksi, Heta, Sandra ja Pekka   syyslajikkeiksi, sekä Juuso ja Konsta talvilajikkeiksi.

Kirsikat: Huvimajan kirsikka, Suklaakirsikka ja Pobeda.

Luumut: Sinikka, Kuokkala ja Laatokan Helmi

Kirsikkaluumut: Punainen paroni ja Pietarin Lahja

Päärynät: Olga, Siska ja Lada.

Illan aikana saimme myös tiiviin katsauksen puutarhan tuholaisten torjuntaan. Meille, jotka muistelimme viimekesän pihlajanmarjakoin pilaamia omenia, saimme lohdullisen ennustuksen. Todennäköisesti pihlajat kukkivat tulevana kesänä runsaasti, silloin pihlajanmarjakoit ovat pihlajissa ja antavat omeniemme olla rauhassa.

Kiitos tilaisuuden järjestäjille, että kutsuitte naapurikunnan kotipuutarhureita mukaan mielenkiintoiseen tilaisuuteen.

Mirja

 

___________________________________________________________________________________

Puutarhuri Marja Aallon luento 27.10.2015 Kangasniemi-salissa

1. Moos 1:29 Jumala sanoi vielä; ”Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne.

Tiistaina 27.10 minulla oli mahdollisuus olla kuuntelemassa puutarhuri Marja Aallon luentoa puista, pensaista, yrteistä ja muista kasveista, joita mainitaan Raamatun eri kirjoissa. Aalto kertoi, että kun puhutaan yleisessä mielessä Raamatun kasveista, tarkoitetaan kasveja, jotka kasvavat Israelin, Egyptin, Jordanian ja Syyrian alueilla. Noilla alueilla vallitsee suotuisat kasvuolosuhteet vaativillekin kasveille ja sadekausi on riittävän pitkä, lokakuusta aina toukokuulle asti.

Raamatun ajan kasvit, joista useimpia on toki viljelty ja käytetty jo useita tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua, voidaan käytön perusteella jakaa neljään ryhmään:                                                    – uskonnollisissa toimituksissa käytetyt                                                                                                – lääkkeiksi käytetyt                                                                                                                          – ruokien ja juomien maustamiseen käytetyt                                                                                       – vertauksissa käytetyt

1. Moos 3:6 ja Moos 3:7, joista edellinen on vertaus hyvän ja pahan tiedon puusta, jossa tekstin tulkinnan mukaan oletetaan kyseessä olevan omenapuu, mutta Aallon mukaan todennäköisesti kyse oli kuitenkin granaattiomenapuusta ja jälkimmäinen kertoo kuinka ”he sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen”.

Mainintoja eri puista ja niiden käytöstä löytyy useimmin Vanhasta Testamentista. Sieltä löytyy myös ns. Vanhan Testamentin seitsemän pyhää, joista yksi ei olekaan kasvi. Viiniköynnös SukribePyhillä tässä tarkoitetaan: vehnä, ohra, viiniköynnös, oliivi, granaattiomena, viikuna ja hunaja.

Ensimmäisenä jo Vanhan Testamentin alussa siis mainitaan viikunapuu. Muita eri Raamatun kirjoissa mainittuja puita ovat mm: oliivipuu, Absalomin pyhä puu tammi, sypressi, palmu, joka mainitaan , Psalmeissa, akaasia, pähkinäpuu, kasvien kuningas laakeripuu, kataja, santelipuu, vuorimänty ja pinja.

Vanhassa Testamentissa mainitaan myös paljon erilaisia peltokasveja, joita maamies kylvää. Jes.28:25 kerrotaan miten: ”ensin hän tasoittaa maan pinnan ja sitten ripottelee mustakuminaa, sirottelee maustekuminaa, kylvää vehnää, hirssiä, ohraa ja pellon reunaan vaivaisvehnää”. Lisäksi mainitaan härkäpapu, avomaankurkku, sipulit purjo, vesimeloni, sahrami, korianteri,sinappi, tilli, minttu, risiini, malva, nokkonen ja sukaattisitruuna. Pakko mainita tässä, etä ohra on mm. Suomen vanhin viljelykasvi, mutta nykyistä leipäviljasuosikkiamme ruista ei Raamatussa mainita.

Uuden Testamentin teksteistä löytyy huomattavasti vähemmän mainintoja eri kasveista kuin Vanhasta Testamentista, mutta toki sieltäkin kasvitietoa löytyy. Sinappi Matt.13:31 Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi maahansa”. Lisäksi Matt.23:23 Minttu, tilli ja kumina. ”Voi teitä lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te maksatte kymmeykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen, mikä laissa on tärkeää: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden. Näitä teidän pitäisi neudattaa, noita muitakaan unohtamatta”. Maininnat myös mirhamista, iisopista, liljoista ja unikosta löytyvät. Kärsimyskukka

Joh.19:29 ”Siellä astia oli astia täynnä hapanviiniä.    Sotilaat kastoivat siihen sienen ja nostivat sen iisoppiruo`on päässä Jeesuksen huulille”.

Luennon päätteeksi Marja Aalto kertoi vertauksen kärsimyskukasta, jota voidaan verrata Jeesuksen elämään usealla eri tavalla. Tavallaan se onkin tärkein Raamatun teksteistä ja niissä kuvatuista tapahtumista kertova kasvi.

Muistiin merkitsi Mirjam

 

_____________________________________________________________________________________

Pihatarhurit Itäkylillä 9.8.2015
Sunnuntaina 9.8 lähes täysi linja-autollinen Pihatarhureita suuntasi tutustumismatkan Itäkylille.

Kuvanveistäjä Juhani Saksa ja Tarhureita Kivigallerian pihamaalla

Kuvanveistäjä Juhani Saksa ja Tarhureita Kivigallerian pihamaalla

Matkan ensimmäisenä tutustumiskohteena oli kuvanveistäjä Juhani Saksan kesänäyttely Vaimosniemellä. Tervetulotoivotuksessaan Saksa kertoi kesän 2015 näyttelyn yleisteemana olleen Una favola vera, suomennettuna Tositarina. Tämä 76-vuotias taiteilija kertoi myös omistaneensa jo yli 30 vuotta elämästään kiville ja työskentely edelleenkin jatkuu. Kuluneen kesän näyttely Saksan Kivigalleriassa oli jo 22.

Saksan tavaramerkkinä ovat koko taiteilijauran ajan olleet erilaiset linnut ja hän kertoi edelleenkin veistävänsä lintuja.

Pöllönpoikasia kannon päällä

Pöllönpoikasia kannon päällä

Myös tämä Pai Pai Paitaressu -niminen patsas tervehti Pihatarhureita Kivigallerian pihamaalla.

Myös tämä Pai Pai Paitaressu -niminen patsas tervehti Pihatarhureita Kivigallerian pihamaalla.

Juhani Saksan vehreään ja rauhoittavaan pihapiiriin ja näyttelyyn olisi voinut jäädä vaikka pitemmäksikin aikaa, mutta matkalaisten piti kiirehtiä jo seuraavaan kohteeseen Kakkaramäkeen.

Kakkaramäen eli entisen Mäenkylän kyläkoulun pihamaalla Tarhurit toivotti tervetulleeksi matkailuyrittäjä Pasi Romo. Eila kertoi,että Pasi oli hänen entisiä ”opetuslapsiaan”. Romo ja puolisonsa Jenni Wahteristo omistavat Kakkaramäki Oy:n ja se on osa Rock and Lake -matkailupalvelua, joka käsittää vuokramökkejä, erilaisia luontoaktiviteetteja, kokous – ja juhlapalveluja sekä omatoimimatkailua. Romo kertoi, että Mäenkylän koulun ja siis Wahteriston ja Romon yrityksen nimi Kakkaramäki
johtuu siitä, että koulun paikalla on aikaisemmin sijainnut maatila, nimeltä kakkaramäki. He ovat siis palanneet paikan ”juurille”. Entisistä koulun luokkahuoneista on kunnostettu kokous- ja juhlatiloja, opettajien asunnoista ryhmämajoitustiloja ja pihapiiristä löytyy myös Paljupytinki.

Kakkaramäen pihapiirissä saimme Pasi Romolta mielenkiintoista tietoa yrityksen monipuolisista toiminnoista.

Kakkaramäen pihapiirissä saimme Pasi Romolta mielenkiintoista tietoa yrityksen monipuolisista toiminnoista.

Paljupytinki, takkahuone ja saunatilat luovat oivat puitteet monenlaiselle kokoontumis- ja virkistäytymistoiminnalle.

Matkailuiltapäivän viimeisin vaan ei vähäisin kohde, Pöyhölän Pappila, sijaitsee Pieksämäellä. Retken ruokailun oli matkanjärjestäjä Eila viisaasti järjestänyt tähän, muutamille retkeläisille jo entuudestaan tuttuun, vanhaan pappilan päärakennukseen sijoitettuun pitopalveluyritykseen. Pöyhölässä voidaan järjestään erilaisia juhlia ja tapahtumia ympäri vuoden ja Pöyhölän väki lähtee myös pitäjille juhlia järjestämään herkullisten ruokien ja tarjoiluserviisin kanssa. Kesäaikaan Pöyhölän Pappilassa järjestetään häät joka viikonloppu. Pappilan pitopöytä oli todella runsas ja herkullinen. Kiitokset Eila ja muut matkan järjestelyistä vastanneet ja myös kaikki te matkalle osallistuneet mukavasta seurasta.
Jokainen eletty päivä voi tuoda mukanaan yllätyksen, niin kuin minullekin toi tällä matkalla. Tuttava vuosikymmenien takaa tunnisti minut ja tuli kanssani juttelemaan!

Ystävät, vielä on kesää jäljellä, Mirjam

————————————————————————————————————–

Pelargonit ja muut isoäidin kasvit esillä Pirtin Perinnepuistossa 1.-2.8.2015

IMG_2946IMG_2944

Kattaus on lautasliinoja vaille valmis

Kattaus on lautasliinoja vaille valmis

Saimme vieraita Vanhainkodilta

IMG_2955IMG_2952

Eila Sompin punainen ruusunnuppupelargoni oli yleisön mielestä kaunein (ylhäällä oikealla).

Eila Sompin punainen ruusunnuppupelargoni oli yleisön mielestä kaunein (ylhäällä oikealla).

IMG_2965IMG_2992

IMG_2966

Minäkin olin täällä

IMG_2987IMG_2972

IMG_2982IMG_2992IMG_2988

Terttu Kallion vaaleanpunainen pelargoni oli yleisön suosikki. Tästä alkaa kotimatka. Tällä ajopelillä tultiinkin.

Eila Sompin punainen ruusunnuppupelargoni äänestettiin näyttelyn kauneimmaksi.

Eila Sompin kuljetusväline

Tällaisen kaunottaren saimme eräältä näyttelyvieraalta tuliaisena. Pidämme siitä hyvää huolta, että saamme paljon pistokkaita.

Tämän kaunottaren saimme tuliaisena eräältä näyttelyvieraalta. Pidämme hyvää huolta, että saamme siitä pistokkaita mahdollisimman monelle Pihatarhurille.

Raili Marttisen Kapmaankriinumin Pihatarhurit valitsivat näyttelyn erikoisimmaksi kasviksi Raili Marttisen Kapmaankriinumin.

Pihatarhurit valitsivat näyttelyn erikoisimmaksi kasviksi Raili Marttisen Kapmaankriinumin.

————————————————————————————————————–

Pihatarhurit jakoivat kirkkokimppuja 19.7.2015

Kangasniemen kirkossa järjestettiin viime sunnuntaina 19.7 Vanhan ajan ehtoollisjumalanpalvelus. Kirkon ulko-ovilla Kangasniemen pihatarhurit ry:n jäsenet: Päivi, Vieno ja Eila jakoivat kirkkokansalle yrttikimpun.

kirkkoyrttikimppu

kirkkoyrttikimppu

Suomessa on 16.-18. vuosisadan aikana ollut kansanomainen tapa, että pieniä yrttikimppuja ns. kirkkovastoja haisteltiin kirkossa pitkien saarnojen aikana hereillä pysymiseksi. Virsikirjan väliin tai tuoksukimppuun valittiin voimakkaan tuoksuisisa, virkistäviä kasveja. Kirkkokimppuun sidottiin mm. minttua, pietaryrttiä, pihakrassia tai aaprottimarunaa. Näitä kasveja arvostettiin myös talonpoikaisen pihapiirin ensimmäisinä koristeina. Pihatarhurien kirkkokimpussa oli: sitruunamelissa, aaprotti ja minttu. Kimput kokosi ja sitoi Päivi Saikkonen.

Edellä kerrtottua perinnettä on tutkinut ja levittänyt tietoa siitä julkaisussaan ”Tuoksuvat kirkkovastat virsikirjaan – kansanperinteen uusiminen” tutkija Bertalan Galambosi, joka esitelmöi talvella Pihatarhureille ja muille kiinnostuneille kunnantalon salissa erilaisista yrteistä. Tämä BG:n esitelmä poiki nyt viime sunnuntain kirkkoyrttijaon kirkkoon tulijoille.

Pihatarhurit olivat yllättyneitä ja kiitollisia saamastaan myönteisestä palautteesta. Nyt kirkkokansalla on kuivamassa tuoksukimppu, joka puolestaan tuokoon kaikille osallisille onnellisia muistoja, antakoon kauniita kesäpäiviä ja Korkeimman siunausta.                                                                                      Eila Somppi

___________________________________________________________________________________

Iltaretkellä Tuomiojan Tarhalla 10.6.2015

Piipahdimme kesäkuisena iltana Tuomiojan Tarhalla. Kahvi teki terää, kun välillä vettä vihmoi ja kylmä tuuli puski puseron alle.

Katsastimme näytepuutarhan. Kovasti oli myöhässä monien kasvien kukinta täälläkin. Tyräkit eivät näyttäneen olleen viileistä säistä moksiskaan. Lajista riippumatta niiden kukinta oli loistava. Kasvihuoneissa  kesä oli jo pitkällä.                                                                                                                                                          Uudesta   lampialueesta tulee varmasti kaunis, kunhan sinne istutetut kasvit ehtivät  saamaan lisää kokoa.

Ihana, rauhoittava ”keidas”, johon vanhat hirsirakennukset sopivat mainosti.

Towet, Tarjat ja muut kaunottaret ovat kaikki löytäneet uusiin  koteihinsa. Pidämme heistä hyvää huolta.                                                                                                                             Kiitos Päivi ja apujoukot!

____________________________________________________________________________________

Pihatarhurit Katajakankaan puutarhalla 6.6.2015

Pihatarhurien retkiauto suuntasi lauantaina 6.6.Katajakankaan puutarhalle Haukivuorelle. Matkaan meni arvioitua enemmän aikaa, ajettaessa oikein kunnon soratietä mutkineen ja mäkineen, kuopista puhumattakaan.
Perillä meitä odottivat valtavat kasvihuoneet siisteine betonikäytävineen, olisi voinut todellakin korkokengissä matkalle lähteä.
Kahvittelimme aluksi, kerma oli kertakäyttötetrassa ja pulla suljettuna valmistajan kerta-annospussiin. Maistui kylläkin.
Tarhan omistaja esitteli ryhmällemme upeat tarhansa. Hän pahoitteli sitä, että olemme  myöhässä. Suurin osa kasveista oli jo myyty. Sesonki loppuu juhannuksena ja kasvihuoneet alkavat kasvattaa kurkkua. Mutta kyllä meillekin kukkia riitti. Oli amppeleita ja muuta kesäkukkaa.SSL26003

Auton alustaan juuri ja juuri sopivat ostoksemme, kun osa lastattiin autoon sisälle ja vessaan.SSL26006
Onnellisina saaliistamme ajelimme pikitietä Pieksämäen kautta Kangasniemelle. Onneksi kukat menivat tasan Elisan pysäkillä. Viisastuimme sen verran, että tulevina vuosina pitää aikaistaa reissua noin kuukaudella.
Ryhmämme suosittelee lämpimästi kukkaihmisiä käymään Katajakankaalla.
Niin että lämpimiä ja tuulettomia kesäpäiviä lukijoille.
terveisin Eila

________________________________________________________________

Pihatarhurit Rakentajamessuilla Mikkelissä 25.-26.4.2015

Pihatarhureilla oli pieni, kahden kasvatuslaatikon kokoinen osasto Mikkelin Rakentajamessuilla Tuomiojan Tarhan ja Piha Tanelin isomman esittelyteltan ”kainalossa”. Halusimme tuoda esille Puutarhaliiton vuoden 2015 teemaa; PUUTARHAVOIMAA – VOIMAA PUUTARHASTA – ESTEETTÄ MUKAAN. Halusimme myös edistää kaikkien kotipuutarhureiden mahdollisuutta nauttia hyötykasvien ja kukkien kasvattamisesta pihalla tai puutarhassa. Siksi halusimme messuilla esitellä pienimuotoista laatikkoviljelyä. Laatikkoviljelijänä liikuntaesteinenkin pääsee nauttimaan kasvimaasta ja vaikkapa vain muutaman yrtin tai sipulin tai mansikan kasvattamisesta, kasvun ihmeestä ja sadon korjuusta.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viljelylaatikon voi rakentaa trukkilavojen puisista lavakauluksista, valmiista komposiittilaudoista tai jos laatikkopuutarhurilla on käytettävissä taitava rakentaja-apuri, voi viljelylaatikon rakentaa myös käsittelemättömästä tai lämpökäsitellystä laudasta. Ja juuri tänä keväänä puutarha-alan kaupoista löytyy toinen toistaan hienompia ja kalliimpia kasvatuslaatikoita! Minkä materiaalin sitten valitseekin laatikoiden raaka-aineeksi, kannattaa materiaali hankkia mahdollisimman läheltä omaa puutarhaa, että rahtikustannukset eivät muodostu kohtuuttoman suuriksi. Taas toisaalta, kyllä harrastukset hieman tuppaavat maksamaankin!

Mikäli laatikkoviljelijä on vaikeasti liikuntaesteinen, siis käyttää pyörätuolia tai rollaattoria, on useampia laatikoita puutarhaan sijoitettaessa muistettava jättää laatikoiden väliin riittävän leveät liikkumiskäytävät. Myös laatikoiden viljelypinnan pitää olla riittävän korkealla (vähintään 40 cm) maasta, jotta pyörätuolissa istuva puutarhurikin pystyy suoriutumaan kasvien hoitotoimista ilman kohtuuttoman suuria akropaattisia ponnistuksia.
IMG_1222IMG_1219
Näitä laatikkoviljelyn saloja me Pihatarhurit, Taimi, Liisa ja Mirjam yritimme osastoomme ja laatikoihimme ja yrtteihimme tutustumaan tulleille messuvieraille kertoa. Kerroimme myös Pihatarhureiden omasta isosta projektista, Pirtin Perinnepuistosta ja parhaamme mukaan yritimme houkutella kaupunkilaisia puistovierailulle Kangasniemelle. Yllättävän moni kertoi jo käyneensä Pirtin Perinnepuistossa ja lupasi tulla kesällä uudestaan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kangasniemen kunnalta saamamme Hurmaavat Puutarhat -esite ja Kangasniemen matkailulehti 2015 sekä oman yhdistyksemme esite päätyivät monen messuvieraan kassiin. Messupäiviin liittyi monia mukavia kohtaamisia eikä edes sunnuntain sade päässyt latistamaan tunnelmaa. Eräs pieni messuvieras jäi erityisesti Taimin mieleen. Pieni mies asteli osastollemme rahapussi kädessä ja ilmoitti: ”Tältä osastolta minä haluan ostaa jotakin.” Taimi kyllä kertoi, että meillä ei oikeastaan ole mitään myytävänä, mutta muisti sitten ne orvokkiamppelit, joita Tuomiojan Tarhan Päivi antoi meidänkin osastomme somistustarpeiksi. Pieni messuvieras valitsi amppeleista yhden, maksoi, kiitti ja lähti hyvin arvokkaasti ostostaan kantaen kävelemään parkkipaikalle päin. Kuka tietää, jospa Taimi sai tässä tavata tulevaisuuden ”kukkapuutarhurin”.

Me Pihatarhurit haluamme lämpimästi kiittää Tuomiojan Tarhan Päiviä. Sinä mahdollistit myös meidän yhdistyksen mukana olon Rakentajamessuilla Mikkelissä!
_______________________________________________________________________________________

Yrttien käyttö ruoanlaitossa 15.4. Kangasniemi-salissa.

Pihatarhureiden pyynnöstä puutarhuri Päivi Saikkonen piti mielenkiintoisen luennon yrttien käytöstä ruoanlaitossa. Saimme vinkkejä, kuinka yrteillä saadaan ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin uutta makua.

YRTIT RUOAN VALMISTUKSESSA

Miksi yrttejä?

Tuovat ruokaan uusia makuja ja vivahteita.
Korostavat ruoan omia makuja.
Yrteillä voi korvata suolan käyttöä.
Ovat terveellisiä.
Tuovat ruokaan estetiikkaa.
Ovat helppoja viljellä itsekin -yrttien suhteen voi olla vähällä vaivalla omavarainen.

Yrttien säilöntä
Kuivaus, pakastus, säilöntäöljyt, yrttiviinietikat.

Basilika

Basilika

BASILIKA Ocimum basilicum                                                           
1–vuotinen lämpöä vaativa yrtti.
Soveltuu parhaiten kasvihuone –tai ruukkuviljelyyn.
Parhaimmillaan tuorekäytössä, maku heikkenee kuivatessa.
Ei kestä kuumentamista.

”Niin kuin kala tarvitsee vettä, niin kaikki tomaattikastikkeet tarvitsevat basilikaa”-Elizabeth David
Käyttö: pesto, tomaatti-mozzarellasalaatti,
basilikaöljy, viinietikkasalaatit.
Sitruunabasilika kalan kanssa,
kanelibasilika jälkiruokiin ja curryruokiin.

 

KIRVELI Anthriscus cerefolium  

Kirveli 2

Kirveli

                                                 
Maku hienostunut, anikseen vivahtava.
Tuorekäyttö persiljan tapaan, ei kestä kypsentämistä.

Käyttö:
Silputtuna keittojen, liemien ja kastikkeiden päälle.
”Pehmeät” maut, kala- ja kanaruoat.
Sieniruokiin, munakkaisiin, perunamuusiin ruohosipulin kanssa.
Uusien perunoiden ja keitettyjen kasvisten kanssa. Juomien ja jälkiruokien maustamiseen ja koristeluun (mm. kiisselit ja hedelmäsalaatit).

meirami (2) pieni

Meirami

MEIRAMI Origanum majorana             
Mäkimeiramin ”hienostuneempi”sisar.
Meillä 1-vuotinen.
Sadonkorjuu nuppuisena.

Käyttö:
Perinteinen hernekeiton ja makkaroiden mauste.
Kaaliruokiin, tomaatti- ja sieniruokiin.
Perunaruokiin, nuppuja kermakastikkeisiin.
Omenan mausteeksi  (esim. uuniomenat ja omenapiirakka).

MÄKIMEIRAMI Origanum vulgare      

mäkimeirami2

Mäkimeirami

Monivuotinen.

Sadonkorjuu kukinnan alussa, jolloin aromi parhaimmillaan.

Sopii hyvin kuivattavaksi.
”Aito” oregano kreikanmeirami vaateliaampi ja aromikkaampi.

Käyttö:
Hyvin monipuolinen mauste.
Pizzat, paistokset, pastat, juustoruuat.
Kreikkalaiset, italialaiset ja meksikolaiset ruuat.
Tomaatti ja kasvikset, öljyt ja viinietikat.
Sämpylöiden ja leipien mausteeksi.
Sopii erityisen hyvin yhdessä basilikan kanssa mm. tomaattiruokiin.

piparminttu

Piparminttu

MINTUT Mentha sp.

Monivuotisia
Paljon erilaisia lajeja ja lajikkeita:  piparminttu, viherminttu, kähäräminttu,suklaaminttu, omenaminttu.

Käyttö:Salaatteihin ja kasvisruokiin tuomaan raikkautta.

Jugurttikastikkeisiin ( tzatziki, raita ).
Lammasruokiin, juustojen mausteeksi ( mm.halloumi ).
Kylmiin juomiin ja booleihin, jälkiruokiin, suklaan ja mansikoiden kanssa.
Maustamaan omenasosetta.
Minttuhyytelö, minttupesto, minttuchutney, minttusokeri.

Kynteli

Kynteli

KYNTELI Satureja sp.                                         
1-vuotinen kesäkynteli ja monivuotinen talvikynteli ( meillä talvenarka).
Voimakkaan makuinen ”pippuriyrtti”
Aromi voimakkain juuri ennen kukintaa.
Voidaan korvata suolan käyttöä.
Kestää kypsentämistä.

Käyttö:
Perinteinen papu –ja makkararuokien mauste.
”Tuhdit” pataruoat, maksa, veri, riistaruoat.
Valkosipulin ja oliivien kanssa.
Tuorejuustot.
Herne-, linssi-, kaali-peruna ja sieniruoat.

SAKSANKIRVELI Myrrhis odorata   
Monivuotinen isokokoinen yrtti.
Makeahko lakritsimainen aromi.
Koko kasvi käyttökelpoinen –lehdet, versot, siemenet ja juuret.
Käytetään pääasiassa lehtiä tuoresilppuna.

Käyttö: salaatteihin, keittoihin.
Punajuuren kanssa.
Munakkaisiin, kermaviilikastikkeisiin.
Jälkiruokiin esim. jäätelön ja hedelmäsalaatin kanssa.
Leivontaan, juomiin, koristeeksi.
Siemeniä karamelleiksi, hedelmäsalaattiin, leivontaan.
Voidaan korvata sokeria.                                                                                                                              

Ryytisalvia1

Ryytisalvia

RYYTISALVIA Salvia officinalis
Monivuotinen talvenarka yrtti.
Useita eri lajikkeita mm.kirjavalehtisiä.
Voimakasarominen, käytetään lehtiä ennen kukintaa.
Ei suositella runsaaseen päivittäiseen käyttöön.

Käyttö:
Kestää kypsentämistä.
Liharuokiin, etenkin rasvaisen lihan mausteeksi.
Patoihin.
Yrttivoihin ja juustoon.
Juustokastikkeisiin, marinaadeihin, omenaruokiin.
Lehdet voissa paistettuina / friteerattuina.
Täytettyihin kesäkurpitsoihin, sipuleihin, paprikoihin.

SITRUUNAMELISSA officinalis

Monivuotinen hieman talvenarka yrtti.
Sitruunanmakuinen.
Lehtiä korjataan pitkin kesää, pääsato ennen kukintaa alas leikaten.
Paras tuorekäytössä, ei kestä kuumentamista, kuivaus heikentää aromia.

Käyttö

Salaatteihin, salaatinkastikkeeisiin.
Kala-ja kanaruokiin.
Kylmiin juomiin, booleihin, teeksi, jälkiruokiin.
Leivontaan mm. pikkuleivät, juusto-ja kuivakakut.
Hilloiin ja hedelmäsoseisiin.
Sopii yhteen mintun kanssa.

Timjami

Timjami

TIMJAMIThymus vulgaris
Monivuotinen puutuvaversoinen yrtti, talvenarka.
Useita lajeja ja lajikkeita mm.  sitruunatimjami.
Voimakasarominen
Kestää kuumentamista
Aromi säilyy hyvin kuivatessa

” Keittiö ilman timjamia olisi tyhjä keittiö”-Mirja von Knorring

Käyttö:

Hyvin monipuolinen yrtti!
Naudanliha, riista, lammas
Kala, kasvikset
Padat, keitot, paistokset, pizza
Paahdetut ja grillatut juurekset ja kasvikset
Salaatinkastikkeet, öljyt, marinaaditLeivonta, yrttileipä ja keksit, omenapiirakan päälleHillojeen mausteeksiSitruunatimjami kalalle ja kanalle

Rakuuna

Rakuuna

RAKUUNATArtemisia dracunculus                   
Ranskalainen ja venäläinen .
Monivuotisia, ranskalainen hieman talvenarka.
Ranskalainen aromiltaan hienostuneempi, ”oikea” rakuuna.
Parhaimmillaan tuoreena,  kestää myös kuumennusta Sopii kuivattavaksi, mutta aromi tuoreena pehmeämpi.

Käyttö:
Sopii parhaiten mietojen makujen kanssa.
Kana-ja kalaruuat, bearnaise-, tartar, ja hollandaisekastike, majoneesit, sinappi.
Voikastikkeet, valkokastikkeet, munaruoat rakuunaporkkanat.
Perunamuhennoksen mausteeksi.
Rakuunaviinietikka.

Yrttiseoksia
Fines herbes
Kirveli,Rakuuna
Persilja, Ruohosipuli mm. munakkaiden maustamiseen.
Herbes de Provence
Timjami, Oregano
Rosmariini, Meirami
Kynteli mm.tomaatti-ja kasvisruokiin, grillilihalle.

KASVUPAIKKAVAATIMUKSIA
TUORE/PUOLIVARJO
kirveli,saksankirveli,sitruunamelissa,lipstikka,mintut,tilli,ruohosipuli,persilja.

AURINKO/KUIVA kyntelit,salvia,timjami,mäkimeirami,rosmariini,iisoppi.

KÄYTÖSTÄ…
Kestävät kypsentämistä:
kynteli, salvia, timjami, rosmariini, iisoppi, lipstikka.
Lisätään ruokaan loppuvaiheessa; kirveli,saksankirveli,basilika,sitruunamelissa.

Reseptejä löytyy täältä.

Maistuvia  hetkiä yrttien parissa!

Kirjallisuusluettelo:

Fagner & Schlegel ; Hyvän olon yrttitarha
Lumme ; Sonjan yrttitarha
Pelttari; Tuoreet mausteyrtit
von Knorring ; Yrttien tuoksua
Ullenius ; Yrttimaa

 

_____________________________________________________________

Retki Puutarhamessuille Helsinkiin

Lauantaiaamuna 28.3. klo 6:30 maissa oli pienoista kuhinaa Elisan-aukiolla, kun Kevätpuutarhamessuille lähtijöitä ilmestyi vähän joka suunnasta kohti Anssin olohuoneautoa, jolla Janne meitä ohjasti kohti Helsingin messukeskusta.
Perinteisesti söimme Heinolan Heilassa maistuvan sämpylän runsaine lisukkeineen ja palanpainikkeeksi joimme hyvät kahvit pöytään hienosti katettuna.

Matkalla Helsinkiin vettä tuli kuin aisaa, mutta meillä autossa matka sujui joutuisasti ja olimme hyvissä ajoin Pasilan messukeskuksessa. Osasimme hienosti hakeutua messualueelle käyttäen verkkokaupasta ostettujen lippujen sisääntulokaistaa. Ei ollut jonoja.

No, messuilla oli jo aika hyörinä. Jotkut meikäläiset suunnistivat ensin OmaMökki-messuille ja olivat jo ihmeissään, kun ei kukkia alkanutkaan näkyä. Kyllä kaikki löysivät tiensä varsinaiselle puutarhamessu-osastoille. Muutama meistä etsi kuumeisesti Kangasniemen osastoja OmaMökki osastoilta, mutta eipä tullut havaintoja kunnan ja Vavesaaren esillepanoista.

Messualue oli täynnä erilaisia näytteilleasettajia: kukkia oli valtavasti ja varsinkin keltaiset pääsiäisvärit loistivat, narsisseja ja tulppaaneja  suuria puntteja melko halvallakin ostettavina.

Tulppaaneja suurina puntteina.

Tulppaaneja suurina puntteina.

Ruusuja kuin ruusutarhoissa ja erikoispelargonioita. Ja ne erikoismukulamäärät, joissa jo alkua törrötti, mutta aikaisempien vuosien kokemuksesta viisastuneena en tänä vuonna langennut niihin, mitä nyt niitä gladioluksia. Hyvänä kesänä niistä saattaa saada tosi upeita.

Oli mansikoita, melko mauttomia, mutta komeita. Sitä en oikein ymmärrä, miten parmesaani ja kalasäilykkeet on rinnastettavissa puutarhaan?

1m korkeita ruosteiseksi saatuja peltisiiloja = tunnelmavalaisimia.

1m korkeita ruosteiseksi saatuja peltisiiloja = tunnelmavalaisimia.

Sitten niitä puutarhakoneita oli kiitettävästi. Laitureitakin! Kenenkähän puutarhaan nekin käyvät. Joku ei uskaltanut täyttää laituriarpojakaan pelätessään mahdollista voittoa saada LIPLAP-laituri pihalleen.

Kyllä siis messuilla oli ihmettelemistä ja ihmisiä tulvi lisää alueelle. Osa meistä lähtikin Itäkeskukseen ostoksille, siellä Stockmannin kauppiaan Hullut päivät saivat päät pyörälle. Eikä siellä mitään erikoisen halpaa ollut, jos oli ollut, niin tavara oli loppunut.

Itiksen jälkeen noukimme loput messuporukoistamme kyytiin.
Oli niitä taimiostoksiakin tehty, tomaateista mm. ei tule kesällä pulaa.

Mukava puheensorinan kera ajelimme kotia kohti.

Linja-autossa on tunnelmaa.

Linja-autossa on tunnelmaa.

Heinolan Heilassa tankattiin vielä omenapiirakkaa vaniljakastikkeella höystettynä ja hyvät kahvit.

Heilassa pitivät meille vielä kaupan auki. Benjamin lihatorista lähti herkkuja kotiin viemisiksi. Minunkin laukussa hevonen hirnahti!
Sikaakin otin vain siivuina. En sitä kokonaista röhkijää tällä erää ostanut!

Loppu kotimatka sujui mukavasti rupatellessa ja päivän asioita kertaillessa.
Olimme onnellisia, kun pääsimme sieltä hulinasta ehjin nahoin kotiin.
On se Kangasniemi sentään kiva paikka asua; suht’ rauhallista ja puhdasta vielä.

Minä vielä kiitän retkeläisiä, kun taas kerran lähditte mukaan reissuun.
Hyvää kevättä ja kesää kaikille ja erikoisesti Teille nettilukijoille/ -katselijoille.

Terv. Eila

_______________________________________________________________

Pihatarhurien yrtti-ilta Kunnantalolla 26.2.2015

Luennoitsija yrttitutkija Bertalan Galambosi

Yrttitutkija Bertalan Galambosi valloitti Pihatarhurit mukaansatempaavalla esityksellä.

Tässä joitain poimintoja esityksestä.
Yrttilaatikko kannattaa rakentaa 40 cm syväksi. Yrttitornit ovat tilaa säästäviä ja hyvän näköisiä.
Lipstikka sopii parhaiten yrttimaan viereen korkeutensa takia.
Suomessa kasvatetaan vuodessa 20 miljoonaa ruukkua yrttejä.

kasvitPiiankieli ja kehäkukka ovat hyviä maisemointikasveja.

Saksankirveli on kaunis, mutta on varottava etteivät siemenet pääse kylväytymään liiaksi.
Potager oli alunperin keittiöpuutarha. Kynteli on hyvä kaali- ja papuruokiin.
Parhaat perhoskasvit: iisoppi, oregano, yrtti-iiso, punahattu ja mintut.
Timjami houkuttaa kimalaisia. Timjamihunaja on hyvä luonnon flunssalääke.

Harmaat yrtit tuovat harmoniaa puutarhaan, esimerkiksi yhdistelmä mali-punahattu.

Jos haluat Välimeren tunnelmaa, sitä tuovat mm. mali, salvia, maruna ja rosmariini.

.

rosmariini[2]Merleau Blue salvia seeds - Garden Seeds - Perennial Seeds

Aidat puutarhassa: iisoppi, aaprottimaruna, kurkkuyrtti ja samettikukka.       Perillat (peipit) ovat näyttäviä. Veripeippi sisältää allergioita ehkäiseviä aineita.

Jalopähkämö, S. macrantha

Jättikarhunputki

Rohtopähkämö ja jättikarhunputkiovat myös hyvin näyttäviä kasveja puutarhassa.

Jos haluat tutustua aiheeseen lisää. Tässä yksi linkki aiheeseen: http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja85.pdf

______________________________________________

Uutta kasvukautta odotellessa

Päivät ovat jo pidentyneet ja valon määrä lisääntyy. Vaikka talvetettavat kasvimme ovat vielä talviunessa on odotettavissa tänäkin vuonna kukkaloistoa. Tämä kuva on viime kesänä Pirtin Perinnepuistossa pidetystä pelargoninäyttelystä.

Uutta kasvukautta odotellessa

Vertaistukea puutarhainnostukseen 11.6.2014

Iloinen joukko Pihatarhureita matkasi Tuomiojan Tarhalle, jossa Päivi joukkoineen esitteli näytepuutarhaa. Oli mukava nähdä livenä mm. kiinnostuksen kohteina olleita ruusuja ja perennoja. Monasti on erittäin vaikea pienestä taimesta kuvitella, että mikä sen koko on muutaman vuoden kuluttua. Illan aikana saimme myös monta mielenkiintoista vinkkiä mieltä askarruttaneisiin puutarhakysymyksiin. Ihastuksen huokauksia kuului, kun kiertelimme kesäkukkinen laji- ja väriloiston täyttämissä kasvihuoneissa. Kiitos Päivi mielenkiintoisesta illasta. Innolla odotamme myös pikkuruusujen varttumista.

tonttu suihkussa

Rattoisan illan yllätys oli, että Päivin suosiollisella myötävaikutuksella pääsimme tutustumaan jo ennakkoon Arjan ja Jounin puutarhaan, joka on avoinna 29.6. Arja ja Jouni kiitos, että saimme tulla.

Käytiin Tampereella 12.4.2014

Kesä on tulossa. Siitä selvä merkki ovat keväiset puutarhamessut. Tällä kertaa matkasimme Tampereelle. Matkan aikana päivitettiin tietoja, että miten kenenkin taimien kasvatukset ovat onnistuneet ja onko kuinka paljon merkkejä lumettoman talven aiheuttamista kasvituhoista.

Messuilla tuli ensimmäinen ajatus, että tässäkö ne nyt oli. Kauppapuutarhoilla oli vain muutamia osastoja. Kun tarpeeksi kiersi, niin kyllä siellä katsomista riitti ihan mukavasti. Mutta miten liittyy messujen teemaan niiden kauppiaiden sorttimentti, joka ei mitenkään liity puutarhaan – eikä sinne päinkään.

Parasta oli asiantuntijoiden esitelmät todella ajankohtaisista aiheista. Parhaista pensasruusuista esitelmöi Ruususeuran puheenjohtaja, agronomi Lauri Korpijaakko. Nyt selvisi sekin, miksi ruusuissa keltaista pidetään uskottomuuden värinä. Sen paljastaa tarina A´isha-ruusun synnystä. Esitystä elävöittivät upeat kuvat pääosin hänen omasta puutarhastaan. Sellaista esitystä olisi kuunnellut paljon kauemminkin.

Messuilla oli asiaa myös kasvituholaisista ja ekologisesta kasvinsuojelusta. Onneksi Kangasniemi taitaa olla vielä haitallisista etanoista ja lehtokotiloista vapaata aluetta. Pidetään jokainen osaltamme huolta siitä, että näitä puutarhan tuholaisia ei tulisi puutarhoihimme. Lähiseudulla niitä jo kuuluu olevan ihan riesaksi asti. Suurennuslasi on hyvä työkalu myös puutarhassa. Samoin kannattaa suosia pikkulintuja, eikä pelkästään niiden laulun takia. Kesän mittaan linnut syövät uskomattoman määrän ötököitä. Joten rakennetaan pikkulinnuille pönttöjä, että ne asuntoonsa tyytyväisinä viihtyisivät puutarhoissamme.

FinE-kasvit ovat lähituotteita. Niistä esitelmöi puutarhaneuvos, vanhempi tutkija Marjatta Uosukainen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukselta. Hänen mukaansa kannattaa suosia kotimaista ja tutkittua alkuperää olevia terveitä kasveja. Esityksessä oli lukuisia esimerkkejä mm. löytöruusuista ja jalostuksen kautta syntyneistä lajikkeista. Lannoituksessa erikoisesti liiallisesta typen käytöstä hän myös varoitti. Tämä esitelmä oli kuin jatkokurssia Tarhurien ruusuillan Lahikaisen Päivin alustukselle.

Kukkalavan floristit loihtivat toinen toistaan ihanampia kukka-asetelmia. Esityksen päätteeksi pidetyssä huutokaupassa näytti muutama herrahenkilö hankkineen upeita kotiinviemisiä.

Kirjamessuilla kirjailijoiden haastatteluja oli myös mukava seurata. Helena Petäistö paljasti kaupunkioloihin sopivan kulkupelin. Se on potkulauta. Taitaisi sillä päästä ihan kätevästi liikkumaan täälläkin. Vai pitäisikö meikäläisen vielä vähän harkita ja siirtyä suoraan rollaattoriin. Se taitaisi kuitenkin olla tukevampi.

Porukka jakautui iltapäiväksi melkein puoliksi, kun osa jäi messuille ja osa matkasi Stokmannin Hulluille päiville. Kassien määrästä päätellen saalis oli kaikilla melko antoisa. Kyyti oli tasaista ja matkailuministeri luotsasi porukkaa tuttuun jämäkkään tapaansa.

Kiitokset vielä kaikille reissulla olleille!
Mirja

Talkoot Männikössä 16.9 ja 20.9.2013

talkoot-16_9

MARI MÖRÖ JA HUONEKASVIEN VAIHTOA KUNNANTALOLLA 20.3.2013

mari-moron-ilta-009

Kirjailija ja intohimoinen puutarhaharrastaja Mari Mörö oli luennoimassa puutarhan hoidosta ja omista kasvatuskokeiluistaan. Hän painotti sitä, että hän hoitaa maisemaa. Hoidettu nurmikko on suuritöinen. Kun kaadetaan isoja puita niin jäljelle jäävät kannot voivat olla osa sommitelmaa. On paljon kasveja, jotka viihtyvät kaikenlaisissa koloissa.

Esikot ovat kiehtovia. Karhealehtiset lajit menestyvät parhaiten. Esikot eivät kestä suurta paahdetta ja tähkäesikko on puolivarjon kasvi. Kannattaa suosia kontrastivärejä ja –muotoja. Ongelma on löytää kasveja, jotka viihtyvät samanlaisilla kasvupaikoilla yhtä hyvin kuin esimerkiksi tarhatyräkki ja tarhakylmänkukka. Kissanminttu on helpoin perenna ja karkottaa ötököitä. Hopeakurho on säänennustaja. Vuorenkilven ruskeista lehdistä valmistetaan siperialaista voimateetä, joka sisältää arbutiinia. Alliumit ja useimmat muutkin sipulikukat ovat helppoja. Rodot ovat tunnetusti happaman maan kasveja.

Sitten ne sinivaleunikot! Yleisesti sanotaan, että sinivaleunikko on taitajan kasvi. Niistä satiinivaleunikko on vaativin. Mari Mörö antoi kasvatusohjeen. Siemenet kannattaa kylvää mahdollisimman pian kypsymisen jälkeen, sillä itävyys heikkenee merkittävästi puolessa vuodessa. Kylvöalusta on turpeen sekainen hiekka. Vastoin yleistä tietoa siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Seuraavana vuonna taimet istutetaan rodomultaan ja varjoon. Talveksi on hyvä laittaa suojaksi turvetta tai lehtikariketta. Sinivaleunikot viihtyvät parhaiten mäntyjen ja katajien alla. Kahvinperskat toimivat hyvänä lannokkeena. Kuumina kesinä nämä vaateliaat kaunottaret eivät jaksa kukkia. Mutta onnistuessaan tarhuri saa kokea suuren ilon.

Esityksessä tuli esille monia muitakin kasvilajeja, mutta tässä muutamia poimintoja.

Tarhurit toivat tälläkin kertaa kiitettävästi huonekasvien pistokkaita ja jakotaimia vaihtoon. Olipa joukossa jo ananaskirsikoiden taimia tulevan kesän herkkusatoa odottaville.


KUUILTA 7.3.2013

sam_00381

Kuun vaikutuksista otettiin selkoa 7.3.2013.

Kansanperinteen tutkija Anne Pöyhönen vieraili Kangasniemellä kertomassa kuun vaikutuksesta ihmisiin ja kasveihin. Runsaslukuisesti olimme paikalla kuulemassa oikean ajoituksen merkityksestä esim. puutarhan- ja metsänhoidossa. Näihin kysymyksiin saatiinkin vinkkejä.

Liikuttaahan kuun vetovoima valtamerien vesimassoja vuoroveden muodossa. Ei liene ollenkaan tavatonta, että sama ilmiö vaikuttaa myös monella tavoin meihin ihmisiin ja luonnossa. Meistä jokaisella lienee tuttavapiirissä henkilöitä jotka sanovat, että täysi kuu valvottaa. Tieto kuun vaikutuksesta on kansanperinteessä ollut kauan olemassa, mutta nykyihmisiltä se on paljolti päässyt unohtumaan.

Illan aikana selvisi, mitä ovat uusi kuu, musta kuu, ylä- ja alakuu. Saimme käytännön ohjeita ihan päivämäärien kanssa, että milloin on hyödyllisintä tehdä mitäkin toimia. Kasvava kuu vahvistaa, varastoi energiaa, kerää voimia. Kun taas vähenevä kuu poistaa ja kuivattaa. Sen takia mm. kirurgiset toimenpiteet pitäisi suorittaa vähenevän kuun aikaan. Mutta eihän se ole aina mahdollista.

Puut pitäisi leikata vähenevän kuun aikana, niin kasvinesteet eivät nouse ylöspäin, eikä puu vuoda kuiviin (jos haluaa sen jäävän henkiin). Pelargoniat leikataan ja otetaan pistokkaita yläkuulla tänä vuonna 12.3 lähtien, niin eivät mätäne. Jos ei nyt ehdi, niin seuraava otollinen aika on 11.4 jälkeen. Hyvä vesakoiden hävitysaika tänä keväänä on 23-25.4. Viikko 27 on hyvä hävitysaika ja elokuussa 4-6 päivä.

Paras juurikasvien kylvöaika on 2-3 päivää täydenkuun jälkeen. Kun taas paras nostoaika kellariin on yläkuulla ja mielellään pohjoistuulella. Lehtikasvit kylvetään yläkuulla. Poikkeus maanpäällisten vihannesten kylvöohjeeseen on että kaalit ja tillit kylvetään alakuulla.

Alakuulla on paras aika siivoukselle ja pyykinpesulle. Silloin se onnistuu vähemmällä pesuaineella ja lopputulos on parempi. Pihan kiveykset ja laatoitukset asettuvat paremmin paikoilleen. Lannoitteet pitäisi levittää vähenevän kuun aikaan. Silloin ne imeytyvät maahan, eivätkä huuhtoudu vesistöihin. Maalaustyöt kannattaa ajoittaa vähenevälle kuulle. Itse kukin olemme varmasti tuskailleet rikkaruohojen kanssa. Paremman tuloksen saamme, kun ajoitamme nämäkin työt alakuulle.

Polttopuiden teosta: Havupuut kaadetaan yläkuulla. Lehtipuut kuivuvat paremmin eivätkä homehdu, kun ne kaadetaan alakuulla.

Kaivonpuhdistus on paras tehdä yläkuulla juuri ennen täyttä kuuta. Taikinakin nousee parhaiten yläkuulla.

Jos istutetaan mansikkaa tänä keväänä, muistetaan istutuspäivät 11.5 ja 9.6, myös hedelmäpäivät käyvät.

Kuun kierrosta ennustetaan tulevaa säätä. Mikä on sää kolme päivää uudenkuun syntymisen jälkeen, sellaisena sää jatkuu 3 viikkoa. Marian kuulla oli vanhan kansan mukaan aivan erikoinen merkitys ennustettaessa tulevan kesän säätä.

Onpa mielenkiintoista kokeilla, että onnistuuko työt paremmin ja vähemmällä vaivalla, kun ne tehdään kuun vaiheiden mukaan. Mikä onkaan sadon määrä ja kukkien runsaus? Sepä jää nähtäväksi.

Tiedon Portaat vastasi osaltaan Pihatarhurien kanssa tilaisuuden järjestelyistä. Kiitos!

Lisätietoa aiheesta saat halutessasi kuukausittain Pihatarhurien blogista. Linkkilista/Yläkuu/Miten kuu vaikuttaa juuri nyt?


Siementen vaihto 10.1.2013

tarhurien-siementenvaihto-1012013-001

Tarhurien ajatukset suunnattiin jo tulevaan kesään. Yksi jos toinenkin varmasti syksyllä ajatteli, että ensi vuonna en kasvata mitään, tai en ainakaan mitään vaikeaa. Mutta ihmellisellä tavalla uudet siemenluettelot saivat taas unohtamaan sellaiset aikomukset. Mielen valtasi innostus, että tätä pitää kokeilla ja tätä ja tätä…

tarhurien-siementenvaihto-1012013-002

Monet tarhurit olivat tuoneet oman puutarhansa siemeniä. Mukana oli myös Pirtin Perinnepuistosta kerättyä ”satoa”. Ne kaikki vaihtoivat vikkelästi omistajaa. Ja nyt olo on kuin kuplettilaulajalla …tietänee sen kukkaset, jotka loistavat kevätniityllä: orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu.

tarhurien-siementenvaihto-1012013-005%d bloggaajaa tykkää tästä: